Γιατί κάθε μικρή επιχείρηση χρειάζεται ένα στρατηγικό σχέδιο (και πώς να δημιουργήσετε ένα)

0
Γιατί κάθε μικρή επιχείρηση χρειάζεται ένα στρατηγικό σχέδιο (και πώς να δημιουργήσετε ένα)

Κάθε μικρή επιχείρηση αντιμετωπίζει αστάθεια

Διατυπώνω έναν τολμηρό ισχυρισμό σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό για τις μικρές επιχειρήσεις: αυτές που τις έχουν είναι στην καλύτερη θέση για την αστάθεια του καιρού. Επιχειρήσεις χωρίς στρατηγικό σχέδιο αντιμετωπίζουν μια αγενή έκπληξη.

Εδώ είναι ένα προσωπικό παράδειγμα που ζωγραφίζει την εικόνα.

Πίσω στις εκδοτικές μου μέρες, το αποτύπωμα για το οποίο δούλευα δυσκολευόταν. Φανταστείτε το σοκ μου όταν μπήκα με τα πόδια στο γραφείο μια μέρα και ανακάλυψα ότι το αφεντικό μου είχε παραιτηθεί και ήμουν ανυψωμένος για να πάρω τη θέση του ως εκδότης του τμήματος με τις χειρότερες επιδόσεις του Τόμας Νέλσον. Ήξερα ότι τα πράγματα δεν ήταν καλά πριν φύγει το αφεντικό μου, αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο άσχημα ήταν τα πράγματα μέχρι που ανέλαβα τα ηνία.

Να τι βρήκα:

 • Ήμασταν το λιγότερο κερδοφόρο αποτύπωμα των δεκατεσσάρων στην εταιρεία. Είχαμε χάσει χρήματα την προηγούμενη χρονιά, και οι άνθρωποι στα άλλα τμήματα μουρμούριζαν ότι η απόδοσή μας είχε παρασύρει όλη την εταιρεία κάτω.
 • Τα έσοδα δεν είχαν αυξηθεί εδώ και χρόνια. Και για να προσθέσουμε προσβολή στον τραυματισμό, ένας από τους ανταγωνιστές μας έφυγε μαζί με τον συγγραφέα μας με τις μπεστ σέλερ.
 • Καταναλώναμε τεράστιους εταιρικούς πόρους και δεν παρέχουμε ουσιαστικά καμία απόδοση στους μετόχους μας.
 • Η ομάδα ήταν μικρή και καταπονημένη. Δημοσιεύαμε περίπου 125 νέους τίτλους το χρόνο με δέκα άτομα και η ποιότητα υπέφερε.

Το αποτύπωμα δεν είχε όραμα ή σχέδιο. Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που αποφάσισα να φτιάξω όταν ανέλαβα. Και μόλις δημιουργήσαμε ένα στρατηγικό σχέδιο και το εκτελέσαμε, γυρίσαμε τα πράγματα σε 18 μήνες. Αυτό που ήταν το τμήμα με τις χειρότερες επιδόσεις στην εταιρεία έγινε το καλύτερο.

Και όλα ξεκίνησαν με ένα σχέδιο.

Τι γίνεται όμως με τις επιχειρήσεις τώρα στον κόσμο μετά την πανδημία;

Τα δεδομένα για το τι είναι μπροστά

Η Bank of America δημοσίευσε πρόσφατα ένα κανω ΑΝΑΦΟΡΑ ερευνώντας 1.300 ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ρωτώντας τι περίμεναν τον επόμενο χρόνο.

Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά θετικά.

Ενόψει των αυξανόμενων επιτοκίων, του πληθωρισμού, των ζητημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας και των προκλήσεων προσλήψεων, το 66% αναμένει ότι τα έσοδά του θα αυξηθούν και περισσότεροι από τους μισούς σκέφτονται να επεκταθούν.

Αλλά το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ δίνει μια λιγότερο ρόδινη εικόνα, με την εμπιστοσύνη των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων να βυθίζεται τόσο γρήγορα όσο στην αρχή της πανδημίας. Ο πληθωρισμός, η επιδείνωση της οικονομίας και η αίσθηση ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη στην κορυφή των ζητημάτων που τραβούν την προσοχή των ιδιοκτητών επιχειρήσεων.

Πώς προχωρούν οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων όταν το έντερο τους έρχεται σε αντίθεση με τα δεδομένα;

Όταν μια αναφορά λέει ότι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι ενθουσιασμένοι με τα αναμενόμενα έσοδά τους το επόμενο έτος και μια άλλη λέει ότι τα πράγματα είναι ζοφερά, πρέπει να αναρωτιέστε σε ποιον μιλάνε. Όποιος κι αν είναι πιο κοντά στην αλήθεια, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι κανένας ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης δεν κοιτάζει το ίδιο οικονομικό περιβάλλον μέσα από την ίδια οπτική γωνία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι ζωτικής σημασίας για κάθε ιδιοκτήτη μικρής επιχείρησης.

Πριν όμως μπούμε στα οφέλη ενός στρατηγικού σχεδίου και στο πώς να το φτιάξουμε, ας ορίσουμε πρώτα τι είναι ένα στρατηγικό σχέδιο.

Τι είναι ένα Στρατηγικό Σχέδιο;

Ένα στρατηγικό σχέδιο είναι γραπτό όραμα για το πού θέλετε να πάρετε την εταιρεία σε συνδυασμό με ένα σχέδιο για να φτάσετε εκεί. Αυτό το όραμα καθορίζει πού θέλετε να βρίσκεται ο οργανισμός σας σε τρία χρόνια.

 • Ποια θα είναι η επιχείρησή σας σε τρία χρόνια από τώρα;
 • Ποιο είναι το σχέδιο για να φτάσετε εκεί;
 • Ποια είναι τα εμπόδια που μπορεί να μας βγάλουν εκτός πορείας;
 • Πώς θα απαντήσουμε σε αυτά όταν συμβούν;

Ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι να εργάζεστε στην επιχείρησή σας για να έχετε μια εικόνα 30.000 ποδιών της εταιρείας σας και να διασφαλίσετε ότι βαδίζετε στη σωστή πορεία.

Εσείς και η ηγετική σας ομάδα μπορείτε να κάνετε τη δουλειά προγραμματισμού σε τρεις ημέρες, εάν το κάνετε σωστά.

Γιατί ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι σημαντικός για τις μικρές επιχειρήσεις

Κάθε επιχείρηση είναι διαφορετική. Όπως είδαμε με την έκθεση της Bank of America, υπάρχουν ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που αναμένουν να τα πάνε καλύτερα τους επόμενους έξι μήνες από ό,τι σε λίγο. Η προσέγγισή τους για το επόμενο έτος θα είναι διαφορετική από εκείνη ενός ιδιοκτήτη επιχείρησης που επηρεάζεται περισσότερο από τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Όπου κι αν εμπίπτετε στο φάσμα των ανησυχιών για την οικονομία, θα έλεγα ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι απαραίτητος. Στα 40 και πλέον χρόνια της επιχείρησής μου, βρήκα τρία κύρια οφέλη από τη δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου:

Όφελος 1: Ένα στρατηγικό σχέδιο βελτιώνει τις πιθανότητες επιτυχίας σας.

Εάν είστε στην επιχείρηση για λίγο, ξέρετε πόσο αδύναμη μπορεί να είναι η επιτυχία. Μπορεί να είναι γιορτή ή πείνα.

Αλλά εδώ είναι η πραγματικότητα: σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, περίπου ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν φέτος. Το ογδόντα τοις εκατό αυτών των επιχειρήσεων θα αποτύχει μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια.

Από το 20% που επέζησε την πρώτη πενταετία, το 80% αυτών θα αποτύχει τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό αφήνει 4% πιθανότητα επιβίωσης δέκα χρόνια.

Δεν μου αρέσουν αυτές οι πιθανότητες.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός σάς δίνει όραμα, κατεύθυνση και σημεία αναφοράς για να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε απτές ευκαιρίες από περισπασμούς που μπορεί να σας βυθίσουν.

Όφελος 2: Ένα στρατηγικό σχέδιο δίνει έμφαση στην εργασία σας.

Οι υπέροχες νέες ιδέες μερικές φορές είναι απλώς περισπασμοί που μεταμφιέζονται σε ευκαιρίες. Το να πέσεις στην παγίδα τους είναι ένας γρήγορος δρόμος για να γίνει η επιχείρησή σου πραγματικά αδιάφορη. Και για εσάς και για όλους στην ομάδα σας, η έλλειψη εστίασης οδηγεί σε τεράστια συντριβή.

Το στρατηγικό σχέδιο παρέχει ένα φίλτρο και εστίαση, έτσι ώστε η ομάδα σας να αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου της δουλεύοντας στα πιο σημαντικά πράγματα.

Η εκτέλεση του στρατηγικού σας σχεδίου οδηγεί την επιχείρησή σας προς τα ορόσημα του Vision Script σας.

Χωρίς αυτό το σχέδιο, η δουλειά δεν είναι εστιασμένη. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι άνθρωποι σας είναι απασχολημένοι με δουλειά που δεν έχει σημασία, επειδή δεν κατευθύνεται σε στρατηγική κατεύθυνση

Όφελος 3: Ένα στρατηγικό σχέδιο δίνει εμπιστοσύνη σε εσάς και την ομάδα σας.

Εδώ είναι ένα βρώμικο μικρό μυστικό: η ομάδα σας ξέρει πότε την εκτελείτε. Ξέρουν πότε δεν υπάρχει σχέδιο. Το να έχετε ένα σχέδιο σας βοηθά:

 • Κοιμηθείτε καλύτερα.
 • Αποκτήστε αυτοπεποίθηση ότι τα πράγματα πηγαίνουν στη σωστή κατεύθυνση.
 • Να ξέρετε ότι δεν είστε απλώς απασχολημένοι αλλά είστε παραγωγικοί.

Το πιο σημαντικό, το να έχεις ένα σχέδιο δίνει στην ομάδα εμπιστοσύνη στην ηγεσία σου. Όλοι θέλουν να ακολουθήσουν έναν ηγέτη με ένα σχέδιο. Κανείς στην ιστορία του κόσμου δεν είπε ποτέ, «Αυτό που ψάχνω είναι ένας ηγέτης χωρίς σχέδιο». Αυτό απλά δεν συμβαίνει.

Πώς να δημιουργήσετε ένα αποτελεσματικό στρατηγικό σχέδιο

Τώρα που καλύψαμε τι είναι ένα στρατηγικό σχέδιο και πώς σας βοηθάει, ας σκάψουμε στη δημιουργία ενός. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σταθερό στρατηγικό σχέδιο για τη μικρή επιχείρησή σας αφιερώνοντας χρόνο με την ηγετική σας ομάδα και γράφοντας ένα σχέδιο που περιέχει αυτά τα στοιχεία:

 1. Οραμα. Δημιουργήστε μια σαφή εικόνα για το πού κατευθύνεται η εταιρεία.
 2. Τρέχουσα Πραγματικότητα. Ελάτε πρόσωπο με πρόσωπο με την τρέχουσα πραγματικότητά σας. Αυτή είναι η στιγμή να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και την ομάδα σας. Διεξαγωγή ανάλυσης SWOT.
 3. Που πηγαίνεις. Με βάση το όραμα και την τρέχουσα πραγματικότητά σας, καθορίστε πού θα πάτε τα επόμενα τρία χρόνια (αλλά ειδικά τον επόμενο χρόνο).
 4. Πώς θα φτάσετε εκεί. Αυτό είναι το στρατηγικό κομμάτι: Καθορίστε πώς θα φτάσετε από το σημείο που βρίσκεστε στον προορισμό που ορίσατε στο Βήμα 3.
 5. Σημεία αναφοράς για να γνωρίζετε ότι είστε σε καλό δρόμο. Καταγράψτε δείκτες προόδου που θα υποδεικνύουν ότι πλησιάζετε πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματός σας.

Έχω συμμετάσχει σε πολλές διαδικασίες στρατηγικού σχεδιασμού, αλλά οι πιο χρήσιμες περιλαμβάνουν αυτά τα πέντε στοιχεία.

Μια ακόμη απαίτηση για να δημιουργήσετε ένα εξαιρετικό στρατηγικό σχέδιο: πρέπει να είναι γραμμένο. Γιατί να γράψετε το σχέδιό σας; Για λογους σαφηνειας.

Οι ιδέες ανάμεσα στα αυτιά σας μπορεί να είναι ασαφείς. Αλλά όταν αρχίσετε να βγάζετε τις ιδέες σας σε χαρτί και βάζετε την ομάδα σας να κάνει το ίδιο—είναι πιο εύκολο να τροποποιήσετε και να τελειοποιήσετε για να αποκτήσετε την απόλυτη κρυστάλλινη διαύγεια που χρειάζεστε.

Θυμάμαι . . .

Τι να κάνετε εάν χρειάζεστε βοήθεια

Ένα αποτελεσματικό στρατηγικό σχέδιο είναι ο άτλας σας που σας καθοδηγεί σε όποιες αλλαγές αντιμετωπίζει η εταιρεία σας τα επόμενα τρία χρόνια.

Όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο, σας κρατά σε καλό δρόμο, βοηθώντας σας να αποφύγετε τις ανόητες χρυσές ευκαιρίες που σας αποσπούν την προσοχή από το όραμα και τους στόχους που έχετε θέσει στο στρατηγικό σας σχέδιο.

Και ενώ μπορείτε να δημιουργήσετε ένα στρατηγικό σχέδιο μόνοι σας, αυτό δεν είναι για όλους. Εάν η ιδέα της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού σχεδίου για τη μικρή επιχείρησή σας είναι τρομακτική, προσφέρουμε μια έκδοση κατ‘ απαίτηση του Εργαστήριο Στρατηγικού Σχεδιασμού.

Αυτό το εργαστήριο περιγράφει λεπτομερώς κάθε οικονομική έκθεση που θα χρειαστείτε, τις πληροφορίες που πρέπει να συλλέξετε από την ομάδα σας και πώς να τα βάλετε όλα μαζί σε ένα σχέδιο που θα γίνει ο επιτόπιος οδηγός της εταιρείας σας για τους επόμενους 12 μήνες.

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που εγγράφονται στο Εργαστήριο Στρατηγικού Σχεδιασμού κατ‘ απαίτηση θα αποχωρήσουν με:

 1. Ισχυρές στρατηγικές που προωθούν την εταιρεία σας. Με το πλαίσιο στρατηγικού σχεδιασμού μας και την καθοδήγηση που λαμβάνετε κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, θα έχετε ένα σχέδιο που είναι πραγματικά χρήσιμο. Και όταν το κάνετε σωστά, αυτός ο πόρος θα γίνει η πυξίδα της εταιρείας σας.
 2. Μια ρουμπρίκα για τη λήψη αποφάσεων. Όταν κάνετε αυτήν την άσκηση, ξέρετε τι είναι σημαντικό για την εταιρεία σας. Θα είστε έτοιμοι όταν οι καταστάσεις και οι συνθήκες αλλάξουν τον επόμενο χρόνο. Και θα έχετε την ευελιξία να τροποποιείτε καθώς προχωράτε, ενώ η εταιρεία σας σημειώνει σταθερή πρόοδο.
 3. Ένα εργαλείο που σας βοηθά να αναγνωρίσετε τις χρυσές ευκαιρίες του ανόητου και να παίρνουν θετικές, επιδράσεις αποφάσεις.

Κάντε κλικ ΕΔΩ να μάθω περισσότερα.

Τελικές σκέψεις

Είτε δημιουργείτε μόνοι σας ένα στρατηγικό σχέδιο είτε λαμβάνετε βοήθεια από κάτι σαν το Εργαστήριο Στρατηγικού Σχεδιασμού, δεν μπορώ να τονίσω αρκετά πόσο σημαντικός είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός για την επιτυχία της εταιρείας σας, ειδικά σε μια εξαιρετικά ασταθή οικονομία. Όταν σκέφτομαι τα προηγούμενα επαγγελματικά λάθη μου, σχεδόν κάθε ένα μπορεί να εντοπιστεί σε έλλειψη προγραμματισμού.

Αυτό δεν χρειάζεται να είσαι εσύ.

Θυμηθείτε, το στρατηγικό σχέδιο δεν αφορά μόνο αυτό που κάνετε. Έχει να κάνει και με το τι δεν κάνεις.

Θα έχετε ένα έγγραφο που θα ενημερώνει εσάς και τους ηγέτες σας τι έχει σημασία για την εταιρεία σας. Ποιες πρωτοβουλίες να ακολουθήσουν. Ποιες πρωτοβουλίες να αγνοήσετε ή να καθυστερήσετε.

Εάν δεν έχετε δημιουργήσει ένα στρατηγικό σχέδιο για τη μικρή επιχείρησή σας, αφιερώστε λίγο χρόνο και δημιουργήστε ένα.

Ο μελλοντικός σας εαυτός θα σας ευγνωμονεί.

Αποκάλυψη σύνδεσης υλικού: Μερικοί από τους συνδέσμους στην παραπάνω ανάρτηση είναι „συνδέσμοι θυγατρικών“. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάνετε κλικ στον σύνδεσμο και αγοράσετε το αντικείμενο, θα λάβουμε μια προμήθεια θυγατρικών. Ανεξάρτητα από αυτό, προτείνουμε μόνο προϊόντα ή υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε και πιστεύουμε ότι θα προσθέσουν αξία στους αναγνώστες μας. Το αποκαλύπτουμε αυτό σύμφωνα με το 16 CFR της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, Μέρος 255: «Οδηγοί σχετικά με τη χρήση εγκρίσεων και μαρτυριών στη διαφήμιση.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar