Μετατρέποντας την αποτυχία προς όφελός σας

1
Μετατρέποντας την αποτυχία προς όφελός σας

Πώς να χρησιμοποιήσετε τις αναποδιές ως καύσιμο για μελλοντική επιτυχία

Το 1991, εγώ —μαζί με τον συνεργάτη μου— υπέστη οικονομική κατάρρευση. Είχαμε δημιουργήσει μια επιτυχημένη εκδοτική εταιρεία, αλλά η ανάπτυξή μας ξεπέρασε το κεφάλαιο κίνησης. Απλώς ξεμείναμε από μετρητά.

Για λίγο, ο διανομέας μας μας χρηματοδότησε μέσω προκαταβολών μετρητών στις πωλήσεις μας. Αλλά τελικά η μητρική τους εταιρεία ήθελε πίσω αυτές τις προκαταβολές. Αν και επίσημα δεν χρεοκοπήσαμε, ο διανομέας ουσιαστικά μας έκλεισε και ανέλαβε όλα τα περιουσιακά μας στοιχεία.

Αυτή ήταν μια δύσκολη στιγμή προσωπικά. Ήμουν μπερδεμένος, απογοητευμένος και πολύ θυμωμένος. Αρχικά, κατηγόρησα τον διανομέα. Αν είχαν πουλήσει περισσότερα, όπως μας είχαν υποσχεθεί, τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβείΣκέφτηκα. Αυτοί φταίνε.

Αλλά, τελικά, κοιτάχτηκα στον καθρέφτη και έπρεπε να αναγνωρίσω ότι δεν μπορούσα να προχωρήσω μέχρι να μάθω από αυτή την εμπειρία. Αν και απίστευτα δύσκολο και ταπεινό, τώρα είμαι ευγνώμων για αυτήν την περίοδο της ζωής μου. Έμαθα μερικά κρίσιμα μαθήματα που αλλάζουν τη ζωή. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα ήμουν εδώ που είμαι σήμερα χωρίς αυτήν την αποτυχία.

Αλλά δεν τελειώνει κάθε αποτυχία τόσο καλά. Μερικές φορές, οι άνθρωποι υποφέρουν από μια οπισθοδρόμηση και δεν αναρρώνουν ποτέ. Δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι έτσι. Όλα είναι στο πώς το επεξεργάζεσαι. Είμαι πεπεισμένος ότι, αν πρόκειται να πετύχεις, πρέπει να μάθεις να αντιμετωπίζεις δυναμικά την αποτυχία.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που είμαι τόσο ανένδοτος ότι οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων δημιουργούν ένα στρατηγικό σχέδιο κάθε χρόνο και μόχλευση κριτικές μετά τη δράση στο τέλος κάθε μεγάλου έργου ή εκστρατείας. Αυτές οι δραστηριότητες σας αναγκάζουν να κοιτάξετε τι πήγε σωστά και τι πήγε στο πλάι και σας βοηθούν να αφαιρέσετε τα μαθήματα —όσο οδυνηρά κι αν είναι— που βελτιώνουν τις πιθανότητες επιτυχίας σας στο μέλλον.

Αλλά είτε είστε ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης που προσπαθεί να κατανοήσει τις παλιές αποτυχίες είτε θέλετε απλώς να προχωρήσετε από επώδυνα γεγονότα και να τα χρησιμοποιήσετε ως καταλύτες για ένα καλύτερο μέλλον, νομίζω ότι υπάρχουν τουλάχιστον έξι στοιχεία για να μετατρέψετε την αποτυχία σε σας πλεονέκτημα:

1. Αναγνωρίστε την αποτυχία.

Εδώ αρχίζει. Εξ όσων γνωρίζω, δεν έχω απολύσει ποτέ κανέναν για αποτυχία, αυτή καθαυτή. Η αποτυχία είναι φυσική εάν προσπαθείτε να επιτύχετε μεγάλα αποτελέσματα. Το πρόβλημα έρχεται όταν αποτυγχάνεις και μετά αρνείσαι να το αναγνωρίσεις. Πριν από αρκετά χρόνια, είχα έναν υπάλληλο που παραπαίει. Δεν έφερε τα αποτελέσματα που περιμέναμε. Αυτό ήταν σίγουρα ένα πρόβλημα, αλλά δεν ήταν το πρωταρχικό πρόβλημα. Το πρόβλημα ήταν ότι αρνήθηκε να αναγνωρίσει ότι είχε πρόβλημα. Συνέχισε να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Με αυτόν τον τρόπο, μας έπεισε μόνο ότι δεν το κατάλαβε. Ως αποτέλεσμα, δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να τον αφήσουμε να φύγει. Μόλις αναγνωρίσεις αποτυχία, του αφαιρείς τη δύναμη. Στη συνέχεια, μπορείτε να αρχίσετε να το μετατρέπετε σε κάτι θετικό.

2. Αναλάβετε την πλήρη ευθύνη.

Δεν θα φτάσετε πουθενά όσο είστε κατηγορούν τους άλλους για την αποτυχία σου. Όσο η ευθύνη είναι εξωτερική —έξω από εσάς— είστε θύμα. Γιατί; Γιατί δεν μπορείς να ελέγξεις τους άλλους. Μπορείτε μόνο να ελέγξετε τον εαυτό σας. Αλλά όταν αναλαμβάνετε την ευθύνη για την αποτυχία και γίνετε πλήρως υπεύθυνοι για αυτήν, ανακτάτε τον έλεγχο. Ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι θα μπορούσες να είχες κάνει τα πράγματα διαφορετικά. Ανοίγετε την πόρτα στην πιθανότητα – και στη δημιουργία ενός διαφορετικού αποτελέσματος στο μέλλον. Αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν αναγνωρίσετε την αποτυχία και την κατέχετε.

3. Πένθος για την αποτυχία.

Πολλές φορές υπάρχουν πολύ πραγματικές και σοβαρές απώλειες. Συχνά υπάρχουν παράπλευρες ζημιές. Άλλοι άνθρωποι πληγώνονται. Μερικές φορές αθώοι άνθρωποι. Είναι εντάξει να νιώθεις θλίψη για αυτά τα πράγματα. Μερικές φορές χρειάζεται λίγος χρόνος για να ανακάμψει. Όταν είχα την οικονομική μου αποτυχία στις αρχές της δεκαετίας του ’90, θρήνησα για εβδομάδες. Δεν μπορούσε να βιαστεί. Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι ο λόγος που μπόρεσα να ανακάμψω σχετικά γρήγορα ήταν επειδή θρήνησα τόσο βαθιά την απώλεια. Το αντιμετώπισα διεξοδικά και το πήρα πίσω μου.

4. Μάθετε από την εμπειρία.

Ακόμη και η αποτυχία μπορεί να είναι λυτρωτική αν μάθετε κάτι από αυτήν. Δεν χρειάζεται να είναι τέλος καριέρας. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι οικοδόμηση καριέρας – αν αφιερώσετε χρόνο για να στύψετε όλο το χυμό από το λεμόνι. Ειλικρινά, υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν μπορείτε να μάθετε —ή δεν πρόκειται να μάθετε— χωρίς να αποτύχετε. Μακάρι να ήταν διαφορετικά. Αλλά ο πόνος είναι ένας ισχυρός δάσκαλος. Λέγεται συχνά: «Αυτό που δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς». Τόσο αληθές. Αλλά μας κάνει πιο δυνατούς μόνο αν επεξεργαστούμε διεξοδικά την εμπειρία και προσδιορίσουμε τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά και τι θα κάνουμε διαφορετικά την επόμενη φορά. Όπως με δίδαξε η Ilene Muething της Gap International, είναι χρήσιμο να ρωτήσω, «Τι έλειπε;» αντί „Τι πήγε στραβά;“ Το τελευταίο κλείνει την πιθανότητα και συχνά καταλήγει σε ενοχοποίηση. Το πρώτο ανοίγει δυνατότητα και έχει ως αποτέλεσμα τη μάθηση.

5. Αλλάξτε τη συμπεριφορά σας.

Ο φιλόσοφος και ποιητής Τζορτζ Σανταγιάνα είπε κάποτε: «Όσοι δεν μπορούν να μάθουν από την ιστορία είναι προορισμένοι να την επαναλάβουν». Και πραγματικά δεν έχουμε μάθει τίποτα μέχρι να επηρεάσει τη συμπεριφορά μας. Αν συνεχίσουμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα που οδήγησαν στην αποτυχία, είμαστε προορισμένοι να έχουμε περισσότερες αποτυχίες. Πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να αλλάξουμε. Και πραγματικά ξεκινάει από εμάς. Αυτό είναι το μόνο πράγμα που έχουμε τον έλεγχο.

6. Μπείτε ολόψυχα στο επόμενο έργο.

Δεν μπορείτε να επιτρέψετε την αποτυχία να σας κρατήσει πίσω από το επόμενο εγχείρημα. Εάν πέσετε από το άλογο, πρέπει να επιστρέψετε – αμέσως. Αν δεν το κάνετε αυτό, η αποτυχία μεγεθύνεται στο μυαλό σας. Περιμένετε αρκετά, και μπορεί να μην συνεχίσετε ποτέ! Αντίθετα, πρέπει να αφήσετε πίσω σας το παρελθόν και να προχωρήσετε.

Και πάλι, η αποτυχία είναι αναπόφευκτη εάν πρόκειται να αντιμετωπίσετε σημαντικούς στόχους. Όταν αποτυγχάνετε, αυτό είναι ένα καλό σημάδι – αναλαμβάνετε δράση και προσπαθείτε να πετύχετε μεγάλα πράγματα. Αλλά πρέπει να μάθετε να κάνετε αυτές τις αποτυχίες να λειτουργούν για εσάς. Με αυτόν τον τρόπο, φυτεύετε τους σπόρους για την τελική επιτυχία σας.

Αποκάλυψη σύνδεσης υλικού: Μερικοί από τους συνδέσμους στην παραπάνω ανάρτηση είναι „συνδέσμοι θυγατρικών“. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάνετε κλικ στον σύνδεσμο και αγοράσετε το αντικείμενο, θα λάβουμε μια προμήθεια θυγατρικών. Ανεξάρτητα από αυτό, προτείνουμε μόνο προϊόντα ή υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε και πιστεύουμε ότι θα προσθέσουν αξία στους αναγνώστες μας. Το αποκαλύπτουμε αυτό σύμφωνα με το 16 CFR της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, Μέρος 255: «Οδηγοί σχετικά με τη χρήση εγκρίσεων και μαρτυριών στη διαφήμιση.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar