Πώς να ξεπεράσετε την εξουθένωση ως εργαζόμενη μαμά

0
Πώς να ξεπεράσετε την εξουθένωση ως εργαζόμενη μαμά

Μέσα: Συμπτώματα εξουθένωσης από εργαζόμενη μαμά και πώς να αντιμετωπίσετε το να είστε εργαζόμενη μαμά που βιώνει εξάντληση.

αποφύγετε και ξεπεράστε την εξάντληση της εργαζόμενης μαμάς

guestpost

Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης δεν είναι συνώνυμο με το συσσωρευμένο στρες, αν και έχουν σημαντικές ομοιότητες. Είναι μια κατάσταση στην οποία φτάνεις στο σημείο της απελπισίας λόγω της υπερβολικής πίεσης που νιώθεις. Το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης χαρακτηρίζει αισθήματα κενού και ψυχικής εξάντλησης. Εμφανίζεται λόγω της αποτυχίας μας να εξισορροπήσουμε την καριέρα, την ανατροφή των παιδιών, την κοινωνική ζωή και την αυτοφροντίδα.

Σε μια προσπάθεια να έχουμε τα πάντα υπό έλεγχο στο σπίτι ή στη δουλειά, εστιάζουμε όλη μας την ενέργεια στην εργασία, την κοινωνική θέση και την οικογένεια. Τη στιγμή που περνάμε το όριο των δυνατοτήτων μας, χάνουμε τον εαυτό μας στη σπείρα της εξουθένωσης.

Είναι πολύ συχνά το πρόβλημα των εργαζόμενων μητέρων γιατί παραδοσιακά είναι εκείνες που, εκτός από την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, εξακολουθούν να φέρουν το βάρος της φροντίδας των παιδιών και των οικογενειών στο μεγαλύτερο βαθμό. Στο παρακάτω κείμενο, θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα και να ξεπεράσετε την εξουθένωση ως εργαζόμενη μαμά.

Στρεσαρισμένη μαμά που εργάζεται στο σπίτι

Πώς να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης;

Τα συμπτώματα της επαγγελματικής εξουθένωσης της μητέρας είναι πολλά, αλλά μπορούμε να τα χωρίσουμε σε τρεις ομάδες:

Απώλεια ενέργειας

Μεταξύ των πρώτων συμπτωμάτων είναι η κούραση που δεν υποχωρεί ούτε μετά από πολύ ύπνο. Η ανοσία μειώνεται μαζί με απώλεια όρεξης και αυξημένη ευαισθησία σε ασθένειες. Το άτομο αισθάνεται απογοητευμένο, θαμπό και άτονο.

Μειωμένη παραγωγικότητα

Η παραγωγικότητα είναι ελάχιστη ή ανύπαρκτη ανεξάρτητα από τον χρόνο και την προσπάθεια που δαπανάται. Τα προβλήματα μνήμης είναι κοινά και οι γνωστικές ικανότητες και η συγκέντρωση είναι αδύναμες. Υπάρχει απώλεια κινήτρων, ελπίδας, πεποιθήσεων και ιδανικών.

Κοινωνική αποστασιοποίηση

Έχεις αποστασιοποιηθεί από τους ανθρώπους και νιώθεις ότι έχεις γίνει κυνικός. Νιώθεις θυμό όλη την ώρα. Ακολουθεί συναισθηματική απομάκρυνση από όλα και στο τελικό στάδιο η κατάθλιψη και η αίσθηση ότι τίποτα δεν έχει πια νόημα.

3 σημάδια εξουθένωσης και συμβουλές για να αποφύγετε την εξάντληση ως εργαζόμενη μαμά

Πώς να ξεπεράσετε την επαγγελματική εξουθένωση ως εργαζόμενη μαμά:

Αυτοφροντίδα

Δύο γυναίκες κοιτάζουν έναν χάρτη

Η φροντίδα του εαυτού σας μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως να πάτε ένα ταξίδι με φίλους

Η ζωή μιας εργαζόμενης μαμάς δεν είναι καθόλου εύκολη. Είστε απασχολημένοι με τη δουλειά σας, να φροντίζετε τα παιδιά και να περνάτε χρόνο μαζί τους. Παρά όλες αυτές τις υποχρεώσεις (μερικές πιο ευχάριστες από άλλες), είναι απαραίτητο να κάνετε ένα διάλειμμα και να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Μερικές φορές, μια μέρα ρεπό είναι το μόνο που χρειάζεστε. Κάντε αυτό που σας κάνει να νιώθετε καλά και μην πιστεύετε τους κοινούς μύθους σχετικά με την αυτοφροντίδα. Η φροντίδα του εαυτού σας μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους: να πάτε ένα ταξίδι με φίλους, να διαβάσετε ένα βιβλίο, να πάτε σινεμά, να ακούσετε την αγαπημένη σας μουσική ή απλώς να κάνετε μια απλή βόλτα στο πάρκο. Συνήθως, είμαστε τόσο εγκλωβισμένοι στην καθημερινότητά μας που ξεχνάμε τα χόμπι μας και τα πράγματα που μας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους. Έτσι, για να ξεπεράσετε την εξάντληση ως εργαζόμενη μαμά, πάρτε μια μέρα άδεια και απολαύστε την από την αρχή μέχρι το τέλος.

Μάθετε να λέτε όχι και να βάζετε όρια

Δεν μπορείς να είσαι παντού ανά πάσα στιγμή και να εξυπηρετείς όλους, όσο σκληρά κι αν προσπαθείς. Συχνά ξεχνάμε αυτή την απλή αλήθεια στις προσπάθειές μας να είμαστε υπεργυναίκες. Υπό αυτές τις συνθήκες, το να ξέρεις πώς να λες όχι και να θέτεις ξεκάθαρα όρια είναι ισχυρά όπλα για την καταπολέμηση του άγχους. Το να πείτε όχι είναι μερικές φορές πρόκληση, ειδικά αν κάποιος κοντά σας σας ζητήσει μια χάρη. Πριν απαντήσετε, σκεφτείτε καλά πώς θα σας επηρεάσει. Θα σας εμποδίσει να εστιάσετε σε πράγματα που σας ενδιαφέρουν; Αν αποφασίσετε να το πείτε, μην το κάνετε χωρίς τύψεις. Να είστε σαφείς και άμεσοι αλλά ευγενικοί. Πείτε την αλήθεια για τους λόγους απόρριψης της αίτησης. Θα σας επιτρέψει να:
– Θέστε ξεκάθαρα όρια με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και τους συναδέλφους σας στη δουλειά
– Απελευθερώστε περισσότερο χρόνο στο πρόγραμμά σας για να αφιερώσετε στον εαυτό σας
– Αποκτήστε αυτοεκτίμηση

Κάντε μια αποτοξίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Γυναίκα που κοιτάζει το τηλέφωνό της

Μην αφήσετε τον εαυτό σας να συμμορφωθεί με τα μη ρεαλιστικά πρότυπα με τα οποία βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από τα μέσα ενημέρωσης.

Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους. Οι άνθρωποι σας λένε μόνο αυτό που θέλουν να ακούσετε και οι φωτογραφίες τέλειας ευτυχίας με photoshop στα social media είναι μια στολισμένη εκδοχή της πραγματικότητας. Λάβετε υπόψη ότι και άλλοι έχουν πιθανώς τα ίδια προβλήματα με εσάς. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να συμμορφωθεί με τα μη ρεαλιστικά πρότυπα με τα οποία βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από τα μέσα ενημέρωσης. Προσπαθήστε να βάλετε τον εαυτό σας σε μια αποτοξίνωση στα social media. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χρόνο πολύ πιο σοφά σε πράγματα που μπορούν να σας κάνουν πιο ευτυχισμένους. Ασκηθείτε ή περάστε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας. Βρείτε ένα χόμπι που θα σας επιτρέψει να εκφραστείτε μέσω της δημιουργικότητας.

Απολαύστε χρόνο με την οικογένειά σας

Μια οικογένεια σε ένα ταξίδι κάμπινγκ

Ένας τέλειος τρόπος για να αποτοξινώσετε και να ξεπεράσετε την εξάντληση ως εργαζόμενη μαμά είναι να περνάτε χρόνο με την οικογένειά σας.

Ένας τέλειος τρόπος για να αποτοξινώσετε και να ξεπεράσετε την εξάντληση ως εργαζόμενη μαμά είναι να περνάτε χρόνο με την οικογένειά σας. Μπορεί να είστε απασχολημένοι με τη δουλειά σας που μπορεί να παραμελήσετε τον χρόνο που πρέπει να περάσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Μία από τις καλύτερες επιλογές είναι να προγραμματίσετε ένα ταξίδι με την οικογένειά σας όποτε είναι δυνατόν. Για παράδειγμα, πηγαίνετε σε διάφορες πόλεις με πολλούς τρόπους για να περάσετε οικογενειακό χρόνο, όπως το Μαϊάμι. Εσύ θα διασκεδάστε μαζί εκεί, σίγουρα! Μπορείτε να εξερευνήσετε τις τέχνες, να επισκεφτείτε πάρκα, να πάτε στην παραλία, να κάνετε περιηγήσεις στα αξιοθέατα και να κάνετε πολλά ακόμα συναρπαστικά πράγματα. Εκτός από το να περάσετε καλά, θα δημιουργήσετε και μερικές πολύτιμες αναμνήσεις.

Προγραμματίστε την ώρα «εγώ».

Μπορεί να φαίνεται αδύνατο να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου όταν κοιτάς το καθημερινό σου πρόγραμμα και όλες τις ευθύνες που σε περιμένουν. Όμως, σας διαβεβαιώνουμε ότι έχει μεγάλη σημασία. Κάντε ένα διάλειμμα που σας αξίζει και κάντε πράγματα που σας κάνουν να χαλαρώνετε χωρίς ενοχές. Μπορεί να είναι η συζήτηση με φίλους, τα ψώνια, η περιποίηση του δέρματος ή το αφρόλουτρο. Σχεδιάστε τις καθημερινές σας ρουτίνες με τρόπο που να περιλαμβάνουν δραστηριότητες που σας κάνουν να είστε ικανοποιημένοι. Αυτό θα μειώσει σημαντικά το επίπεδο άγχους που νιώθετε. Και να έχετε κατά νου ότι μόνο οι ευτυχισμένες μητέρες μεγαλώνουν χαρούμενα παιδιά.

αποφύγετε και ξεπεράστε την εξάντληση της εργαζόμενης μαμάς

Τελευταίες λέξεις

Συμπερασματικά, αν είστε ευχαριστημένοι, θα είστε πιο φιλόδοξοι να κάνετε όλες τις δουλειές και να αναλάβετε όλες τις ευθύνες στη λίστα σας. Πώς γίνεσαι πιο φιλόδοξος; Με το να φέρεσαι ευγενικά στον εαυτό σου και να φροντίζεις τον εαυτό σου. Το να μπορείς να ξεπεράσεις την επαγγελματική εξουθένωση ως εργαζόμενη μαμά είναι επιτυχία. Εάν δεν φροντίζετε τον εαυτό σας και σκέφτεστε μόνο τη δουλειά σας, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε στραγγισμένοι και να επηρεάσετε τις σχέσεις σας με άλλους ανθρώπους. Λοιπόν, πάρτε μια μέρα άδεια και απολαύστε!

Πιάσε τις επιβεβαιώσεις σου τώρα!

Εγγραφείτε στη λίστα email και θα σας στείλουμε αμέσως αυτές τις επιβεβαιώσεις για εργαζόμενες μαμάδες!

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar