4 τρόποι με τους οποίους η ευγνωμοσύνη βελτιώνει τη ζωή σας

1
4 τρόποι με τους οποίους η ευγνωμοσύνη βελτιώνει τη ζωή σας

Εάν παρακολουθείτε τις ειδήσεις ή αφιερώνετε χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κοινωνία φαίνεται σαν να βρίσκεται σε μια αναστάτωση. Είτε μιλάμε για την Ουκρανία, την οικονομία, τις εκλογές, την ύφεση ή τα επιτόκια—όλα είναι ένα χάος.

Γι‘ αυτό προτείνω δύο πράγματα:

  1. Μην ξοδεύετε πολύ χρόνο καταναλώνοντας τις ειδήσεις. Ναι, μείνετε ενημερωμένοι, αλλά μην ρουφηθείτε στη δίνη της αρνητικότητας που προέρχεται από τη νοοτροπία «αν αιμορραγεί, οδηγεί» των παραγωγών περιεχομένου.
  2. Εστιάστε σε αυτό που μπορείτε να ελέγξετε. Η επιχείρησή σας, η υγεία, οι σχέσεις, τα οικονομικά, η εκπαίδευση, οι δεξιότητες και ίσως το πιο σημαντικό: η ευγνωμοσύνη.

Και επειδή η Ημέρα των Ευχαριστιών είναι αυτή την εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ας αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στο θέμα της ευγνωμοσύνης.

Η ευγνωμοσύνη είναι ένας ενάρετος κύκλος. Οι περισσότεροι από εμάς το γνωρίζουμε αυτό από προσωπική εμπειρία. Και τα τελευταία αρκετά χρόνια, οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ευγνωμοσύνη είναι βασικό συστατικό για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ζήσουν πιο ευτυχισμένοι και περισσότερο.

Ξέρω ότι αυτό ισχύει στη ζωή μου. Φαίνεται ότι όσο περισσότερο ευχαριστώ, τόσο περισσότερους λόγους έχω για ευγνωμοσύνη. Ακόμη και όταν υπέστη ένα απροσδόκητο πρόβλημα υγείας πριν από μερικούς μήνες, είχα πολλά να είμαι ευγνώμων (εδώ είναι μια ανάρτηση που μιλάει συγκεκριμένα, αν δεν ξέρετε για τι πράγμα μιλάω).

Η αντίθετη νοοτροπία είναι μια πολύ πιο δύσκολη σειρά.

Όλοι γνωρίζουμε υλιστές ανθρώπους που περιμένουν τα υπάρχοντα να τους κάνουν ευτυχισμένους. Συνήθως δεν βγαίνει έτσι. Είναι κενό συναίσθημα να αγαπάς κάτι που δεν μπορεί να σε αγαπήσει πίσω. Αυτοί οι άνθρωποι είναι συνήθως δυστυχισμένοι, ανεξάρτητα από το πόσα πράγματα πιάνουν στα χέρια τους.

Ο λόγος, σύμφωνα με ερευνητές στο πανεπιστήμιο μου στο Πανεπιστήμιο Baylor, είναι ότι εστιάζοντας σε αυτά που δεν έχουμε, είναι λιγότερο πιθανό να ευχαριστήσουμε για αυτό που κάνουμε. Και η ευγνωμοσύνη οδηγεί άμεσα σε συναισθήματα ικανοποίησης και ευεξίας.

Πως? Σύμφωνα με έρευνα που αναφέρθηκε από τους Robert A. Emmons και Anjali Mishra, υπάρχουν αρκετοί επιστημονικά υποστηριζόμενοι τρόποι με τους οποίους η ευγνωμοσύνη μας βοηθά να ανθίσουμε. Εδώ είναι τέσσερα που βρήκα ιδιαίτερα συναρπαστικά:

1. Η ευγνωμοσύνη μειώνει το άγχος μας.

Η ευγνωμοσύνη ανακατευθύνει την προσοχή μας από τις δυσκολίες μας στα οφέλη που απολαμβάνουμε. Είναι σαν να δημιουργείς ένα απόθεμα καλών σκέψεων για δύσκολες στιγμές. Μας βοηθά επίσης να επαναπροσδιορίσουμε τις απώλειές μας και να παραμείνουμε συναισθηματικά συνδεδεμένοι με τους φίλους και την οικογένεια.

2. Η ευγνωμοσύνη μας εμβολιάζει από τα αρνητικά συναισθήματα.

Όταν εστιάζουμε σε αυτά που δεν έχουμε ή στο πώς οι αποφάσεις μας θα μπορούσαν να έχουν αποδειχθεί καλύτερες, αφήνουμε περιθώρια για αγανάκτηση, φθόνο και μεταμέλεια να χτίσουμε. Η ευγνωμοσύνη μπορεί να κρατήσει αυτά τα συναισθήματα μακριά.

3. Η ευγνωμοσύνη συντηρεί τις σχέσεις μας.

Επιτρέψτε μου απλώς να ρωτήσω, σας αρέσει να κάνετε παρέα με ανθρώπους που γκρινιάζουν και παραπονιούνται; Ούτε εγώ. Είναι η ευγνωμοσύνη που ενώνει τους ανθρώπους, οικοδομεί εμπιστοσύνη και ενισχύει τους δεσμούς. Αυτό ισχύει στο χώρο εργασίας, μεταξύ φίλων, σε οικογένειες και μεταξύ συζύγων.

4. Η ευγνωμοσύνη βελτιώνει την υγεία μας.

Οι ευγνώμονες άνθρωποι επισκέπτονται τους γιατρούς τους λιγότερο συχνά και ζουν περισσότερο από τους άλλους. Η έρευνα δείχνει ότι η ευγνωμοσύνη μας βοηθά να κοιμόμαστε καλύτερα, ελέγχει την αρτηριακή μας πίεση και γενικά μειώνει τα σωματικά παράπονα.

Δεδομένων αυτών των τεσσάρων τρόπων με τους οποίους η ευγνωμοσύνη μπορεί να μας ωφελήσει, θα έλεγα ότι έχουμε μερικούς πολύ καλούς λόγους για να σας ευχαριστήσουμε περισσότερες από μία φορά το χρόνο. Η καλλιέργεια της ευγνωμοσύνης κάνει την κάθε μέρα να αξίζει να τη ζήσουμε και μπορεί ακόμη και να μας δώσει περισσότερες μέρες.

Όσο κι αν αποφασίσετε να εκφράσετε τις ευχαριστίες σας – εστιάζοντας στις ευλογίες σας, ασκώντας επίγνωση, προσευχή, βρίσκοντας κάτι που προκαλεί ευγνωμοσύνη, γράφοντας σημειώσεις σε συναδέλφους και φίλους – εσείς και οι άνθρωποι γύρω σας θα επηρεαστείτε θετικά όταν αφήσετε να τρέξει μια αίσθηση ευγνωμοσύνης στο παρασκήνιο.

Αυτή την Ημέρα των Ευχαριστιών, λοιπόν, ας ευχαριστήσουμε—και ας κάνουμε την ευγνωμοσύνη το προεπιλεγμένο λειτουργικό μας σύστημα όλο το χρόνο.

Αποκάλυψη σύνδεσης υλικού: Μερικοί από τους συνδέσμους στην παραπάνω ανάρτηση είναι „συνδέσμοι θυγατρικών“. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάνετε κλικ στον σύνδεσμο και αγοράσετε το αντικείμενο, θα λάβουμε μια προμήθεια θυγατρικών. Ανεξάρτητα από αυτό, προτείνουμε μόνο προϊόντα ή υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε και πιστεύουμε ότι θα προσθέσουν αξία στους αναγνώστες μας. Το αποκαλύπτουμε αυτό σύμφωνα με το 16 CFR, Μέρος 255 της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου: «Οδηγοί σχετικά με τη χρήση εγκρίσεων και μαρτυριών στη διαφήμιση.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar