5 κλειδιά για να γίνεις αποτελεσματικός ηγέτης

1
5 κλειδιά για να γίνεις αποτελεσματικός ηγέτης

Όταν σκέφτεστε τις κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο σας, το πιθανότερο είναι ότι η αποτελεσματική ηγεσία είναι αυτή που τις βοήθησε να φτάνουν εκεί. Αν έχετε βρεθεί ποτέ κοντά σε έναν σπουδαίο ηγέτη (και αν έχετε εργαστεί ποτέ για έναν τρομερό), ξέρετε τη διαφορά.

Θυμάμαι μια καλοκαιρινή δουλειά στο κολέγιο που είχα σε ένα μικρό κατάστημα μηχανών. Αν με ξέρεις, είναι αμέσως γέλιο. Ήμουν σχεδόν το λιγότερο μηχανικό άτομο που θα συναντήσεις ποτέ. Θα μπορούσα να αλλάξω λαμπτήρες, αλλά ακόμα και τότε ίσως άξιζε να το αφήσω στους επαγγελματίες. Παρά την άγνοιά μου, έμαθα και βελτιώθηκα κατά τη διάρκεια της παραμονής μου εκεί. Αλλά δεν είχε σημασία. Το αφεντικό μου με μείωνε ανελέητα και δεν είχε δεύτερη σκέψη να με ταπεινώσει μπροστά στους πελάτες.

Το αστείο είναι ότι, στο τέλος του καλοκαιριού, προσφέρθηκε να μου δώσει μια προαγωγή και μια αύξηση αν θα έμενα στο κατάστημα.

Όχι ευχαριστώ φίλε.

Ηγεσία δεν είναι να λες σε κάποιον τι να κάνει και μετά να μετράς τα χρήματά σου. Έχει να κάνει με το να βοηθάς την ομάδα σου να πετύχει τους στόχους της και, με τη σειρά της, να πετύχει τους δικούς σου. Και εδώ είναι το καλύτερο μέρος: ο καθένας μπορεί να γίνει αποτελεσματικός ηγέτης (ακόμη και αυτός ο μικρός ιδιοκτήτης καταστήματος αυτοκινήτων).

Ακολουθούν πέντε βασικά βήματα για να γίνετε αποτελεσματικός ηγέτης:

1. Ακεραιότητα

Ντέιβιντ Κότρελσυγγραφέας του Ηγεσία το πρωί της Δευτέρας, αποκαλεί την ηγεσία με ακεραιότητα «ο κανόνας να κάνει σωστά». Η ηγεσία με ακεραιότητα είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την ομάδα σας. Και πιστέψτε με όταν λέω ότι η ομάδα σας παρακολουθεί—θα παρατηρήσει τη δέσμευσή σας (ή την έλλειψη δέσμευσής σας) σε ηθικές επιχειρηματικές πρακτικές. Ο Cottrell συνεχίζει λέγοντας ότι εάν δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη με τους άλλους, τότε δεν υπάρχει ελπίδα ανάπτυξης ανθρώπων. Οι εργαζόμενοι απλώς θα ροκάρουν για ένα μισθό μέχρι να βρουν κάτι ή κάποιον καλύτερο να ακολουθήσουν. Οι αποτελεσματικοί ηγέτες αναγνωρίζουν ότι η ακεραιότητα είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την ανάπτυξη των γύρω τους.

2. Κατάρτιση και Πόροι

Σκεφτείτε ξανά μια εμπειρία όπου δεν νιώθατε καλά προετοιμασμένοι για μια εργασία που σας ανατέθηκε. Νιώσατε άγχος; Έκανες την καλύτερη δουλειά σου; Ήσασταν σίγουροι ότι ανταποκριθήκατε στις προσδοκίες; Το να παρέχετε στην ομάδα σας τη σωστή εκπαίδευση και πόρους είναι σαν να της δίνετε έναν οδικό χάρτη και να τους δείχνετε πώς να πλοηγούνται με αυτόν. Αυτό το επίπεδο φροντίδας βοηθά την ομάδα σας να λειτουργεί αυτόνομα, επιτρέποντας την καλή λήψη αποφάσεων χωρίς να σας εμπλέκει σε κάθε βήμα.

3. Καθορισμός στόχων

Έχετε χτίσει εμπιστοσύνη με την ομάδα σας. Κατανοούν τη διαδικασία και κατανοούν τι πρέπει να γίνει. Ο οδικός χάρτης έχει δοθεί, αλλά δεν υπάρχει προορισμός. Θέστε τους στόχους σας. Η διαδικασία ξεκινά με τη δημιουργία ενός οράματος—επιλέγοντας έναν προορισμό στον χάρτη, προσδιορίζοντας την καλύτερη διαδρομή και, στη συνέχεια, προγραμματίζοντας συχνά check-in για να μετρήσετε την πρόοδό σας. Στο τέλος, η επιτυχία βασίζεται σε τακτική, εστιασμένη δράση. (Για μια βαθύτερη αντίληψη για τον καθορισμό στόχων και την επίτευξη, αυτός είναι ένας εξαιρετικός πόρος.)

4. Νοοτροπία ανάπτυξης

Το να έχετε μια νοοτροπία ανάπτυξης σημαίνει ότι είστε πρόθυμοι να αποδεχτείτε ότι θα υπάρχει πάντα δουλειά να κάνετε – ποτέ δεν „φθάνουμε“. Είτε μιλάμε για προσωπική ανάπτυξη είτε για ανάπτυξη της επιχείρησής σας, θα υπάρχουν πάντα ευκαιρίες για βελτίωση. Αυτό οδηγεί στην ταπεινοφροσύνη. Και ενώ η νοοτροπία ανάπτυξης και η ταπεινοφροσύνη θα μπορούσαν πραγματικά να είναι τα δικά τους ξεχωριστά θέματα, μπορούν να πάνε χέρι-χέρι. Πιστεύω ότι η ταπεινοφροσύνη μπορεί να είναι η πιο υποτιμημένη ιδιότητα ισχυρούς ηγέτες. Τα καλά νέα είναι ότι, ως ηγέτες, μπορούμε να μάθουμε. Μπορούμε να αναπτυχθούμε.

5. Κίνητρο

Το κίνητρο είναι η διαδικασία προσδιορισμού του τι κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να επιτύχουν. Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων, πείθει την ομάδα σας ότι μπορεί να πετύχει τους στόχους της βοηθώντας σας να πετύχετε τους δικούς σας. Ως ηγέτης, όταν αξιοποιείτε τα τέσσερα κλειδιά για αποτελεσματική ηγεσία που αναφέρονται παραπάνω, το να παρακινήσετε την ομάδα σας γίνεται εύκολο. Σωστά, σε εμπιστεύονται. Τους έχετε δώσει την κατάλληλη εκπαίδευση και πόρους για να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους, τους έχετε βοηθήσει να θέσουν στόχους και διατηρούν μια νοοτροπία ανάπτυξης. Το να παρακινήσετε την ομάδα σας σε αυτό το περιβάλλον μπορεί να είναι τόσο εύκολο όσο να το ζητήσετε.

Μόλις απαρίθμησα πέντε κλειδιά για αποτελεσματική ηγεσία, αλλά ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο και ας επισκεφτούμε τον τίμιο πλανήτη: οι περισσότεροι από εμάς είμαστε αρκετά καλοί σε δύο από αυτά τα πράγματα, ίσως σε τρία. Το να μάθεις και τα πέντε είναι δουλειά.

Αλλά όταν αποστάζετε την αποτελεσματική ηγεσία μέχρι τον πυρήνα της, μιλάμε πραγματικά για να βοηθήσουμε τους γύρω μας να αναπτυχθούν και να επιτύχουν τους στόχους τους και να πραγματοποιήσουν το όραμά μας για επιτυχία σε αντάλλαγμα.

Αποκάλυψη σύνδεσης υλικού: Μερικοί από τους συνδέσμους στην παραπάνω ανάρτηση είναι „συνδέσμοι θυγατρικών“. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάνετε κλικ στον σύνδεσμο και αγοράσετε το αντικείμενο, θα λάβουμε μια προμήθεια θυγατρικών. Ανεξάρτητα από αυτό, προτείνουμε μόνο προϊόντα ή υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε και πιστεύουμε ότι θα προσθέσουν αξία στους αναγνώστες μας. Το αποκαλύπτουμε αυτό σύμφωνα με το 16 CFR της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, Μέρος 255: «Οδηγοί σχετικά με τη χρήση εγκρίσεων και μαρτυριών στη διαφήμιση.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar